Εργα

Διαμόρφωση Χώρου Παραλίας στην Αλεξανδρούπολη

Αποκατάσταση χώρου παραλίας συνολικού εμβαδού 7.265,00 μ2. Με το έργο ολοκληρώθηκε αφενός η αποκατάσταση του τοπίου της παραλιακής ζώνης και αφετέρου η περιβαλλοντική αναβάθμιση της έκτασης με τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, χώρου παιδικής χαράς και διαδρόμου περιπάτου με τη χρήση σύγχρονων υλικών εναρμονισμένων με το περιβάλλον καθώς και ανασχεδιασμό του χώρου εστίασης- αναψυχής με την κατασκευή περγκολων . Όλες οι παρεμβάσεις έχουν ήπιο χαρακτήρα. Η έκταση που διαμορφώθηκε είναι παντού προσβάσιμη και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς προβλέφθηκε δημιουργία λωρίδας τυφλών και ράμπες ΑΜΕΑ.

Η διαμόρφωση ενός   εγκαταλειμμένου Παραλιακού χώρου σε μια  οργανωμένη ζώνη με ποικίλες υπαίθριες δραστηριότητες  δίνει τη δυνατότητα της συνέχισης της πορείας των πεζών, που χαράσσεται σε όλο το μήκος του  παραλιακού μετώπου από το γήπεδο Φώτης Κοσμάς μέχρι το αναψυκτήριο “ΑΡΓΩ” με διακλαδώσεις σε χώρους εστίασης,περιπάτου και αναψυχής.  Ο προτεινόμενος σχεδιασμός για την διαμόρφωση της Παραλιακής ζώνης έγινε με γνώμονα  τις υφιστάμενες χρήσεις, τη μορφολογία του εδάφους και την αποκατάσταση του τοπίου σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα λειτουργία της ζώνης.

Ανάπλαση Δυτικής Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Αλεξανδρούπολης

Το έργο αποσκοπεί στην διαμόρφωση της  εγκαταλειμμένης έκτασης μέσα στο αστικό ιστό της πόλης. Η απόδοση μορφής στην  παραλιακή ζώνη αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση για το σύνολο της περιοχής με  σκοπό την επίτευξη της σύνδεσης και συνέχισης του αστικού ιστού της πόλης με την θάλασσα, αλλά και αντίστροφα, διασφαλίζοντας στους κατοίκους τις ποικίλες υπαίθριες δραστηριότητες, όπως   αθλητισμό  και αναψυχή.

Η μελέτη για υλοποίηση του έργου εκπονήθηκε με βάση τις εγκεκριμένες χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του MASTERPLAN του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και συμπεριέλαβε την οργάνωση του χώρου με ποικίλες υπαίθριες δραστηριότητες και η αξιοποίηση της υπάρχουσας αμμουδιάς. Όλες οι παρεμβάσεις έχουν ήπιο χαρακτήρα και δεν προβλέφθηκαν κτιριακά έργα.Συνοπτικά, στο έργο συμπεριλήφθηκαν εργασίες για τη διαμόρφωση έκτασης 43 στρεμμάτων με την εγκατάσταση δικτύου φωτισμού, ύδρευσης, άρδευσης,  κατασκευή ποδηλατόδρομου μήκους περίπου 560,00μ,  πεζόδρομου 500μ, με  ενσωματωμένη λωρίδα για τυφλούς, διαδρόμου για τρέξιμο κατά μήκος του ποδηλατόδρομου, πίστα skateboard 880τμ, γηπέδων για beach handball και beach volley, παιδικής χαράς,  και εγκαταστάσεων σκίασης (ξύλινες πέργκολες). Επίσης, προβλέφθηκε η επισκευή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων των δημοτικών WC.

Ανάδειξη  αξιοποίηση των ιστορικών αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι “Αποκατάσταση και  αλλαγή χρήσης των αποθηκών 1-3”

Στην ζώνη λιμένα της Αλεξανδρούπολης ( ΟΤ ΙΙΙ του Masterplan του Ο.Λ.Α.)  έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση των τριών  πρώτες  από τις συνολικά  πέντε   παλιές αποθήκες του ΟΣΕ .

Οι νέες χρήσεις που θα δοθούν στα τρία κτίρια θα διευρύνουν την προσφορά σε ποιοτικούς  χώρους εμπορίου, πολιτισμού, ψυχαγωγίας   με παράλληλη κάθετη αναβάθμιση της εικόνας της πόλης προς τον έξω κόσμο.

Πιο αναλυτικά, στο έργο έχουν συμπεριληφθεί  οι τρεις από τις 5 αποθήκες  (κτίρια) που βρίσκονται μέσα στην ζώνη λιμένα της Αλεξανδρούπολης . ( ΟΤ ΙΙΙ του Masterplan του Ο.Λ.Α.) . Οι νέες χρήσεις στα  κτίρια θα είναι  :  Κτίριο 1 (αποθήκη 1) εκδοτήρια εισιτηρίων για τα πλοία και  έκθεσης – πώλησης τοπικών προϊόντων. Κτίριο 2 (αποθήκη 2) συνάθροισης κοινού (χώροι εστίασης – καφέ). Κτίριο 3 (αποθήκη 3) κινηματοθέατρο.

Σχετικά με τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, μπορούν να αναφερθούν συνοπτικά τα εξής: Στην  αποθήκη 1, τμήματα της οποίας έχουν καταρρεύσει , γίνονται εργασίες αποκατάστασης  του κτιριακού  κελύφους στην αρχική του μορφή όπως  και εργασίες  εσωτερικής διαρρύθμισης . Το εμβαδόν του κτιρίου είναι  309,17 μ2.

Στην ίδια θέση και μορφή  με την παλιά αποθήκη 2 , η οποία έχει καταρρεύσει και σήμερα δεν υφίσταται,  κατασκευάζεται με σύγχρονα υλικά ένα νέο διώροφο κτίριο. Το εμβαδόν του κτιρίου θα είναι  558,59 μ2 .

Μέσα στα όρια της παλιάς διατηρητέας  αποθήκης 3, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει καταρρεύσει , χτίζεται ένα νέο διώροφο κτίριο με σύγχρονα υλικά  με ταυτόχρονη  αποκατάσταση -διατήρηση ενός μικρού τμήματος του παλιού κτιρίου , όπως αυτό εγκρίθηκε από το ΥΜΑΘ .  Το εμβαδόν του  κτιρίου είναι 507,93 μ2.

Επέκταση Ποδηλατόδρομου και Διαμόρφωση Υπαίθριου Χώρου Στάθμευσης

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή ποδηλατοδρόμου αμφίδρομης κίνησης συνολικού μήκους 1,44 χλ., ο οποίος εκτείνεται από την συμβολή της παραλιακής οδού με την Λ. Δημοκρατίας ως και την οδό Κύπρου και την είσοδο του λιμένα. Παράλληλα, στο έργο συμπεριλήφθηκε η διαμόρφωση υπαίθριου χώρου στάθμευσης 5.768,96  τμ, δυτικά του γηπέδου “Φώτης Κοσμάς”, χωρητικότητας 115 θέσεων  στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 5 θέσεις ΑΜΕΑ και 2 θέσεις για λεωφορεία. Τέλος, με την εν λόγω πράξη πραγματοποιήθηκε και η επέκταση της πλατείας φάρου σε επιφάνεια 800 μ2.

Με την ολοκλήρωση του έργου επιτεύχθηκε η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων Αλεξ/πολης κατά 1,44 χιλ. καθώς και η επέκταση της πλατεία φάρου κατά 800 μ2.

Μενού
Μετάβαση στο περιεχόμενο Click to listen highlighted text!